Praktijkinfo
Huisarts Janson: “Crisis in ouderenzorg: tijd voor verandering”
Heraut za 15 mrt 2025, 11:44 Algemeen
Bergschenhoek – Na bijna 30 jaar als huisarts in Bergschenhoek te hebben gewerkt en met ervaring als verpleegkundige en verpleeghuisarts, ziet Hans Janson dagelijks de gevolgen van het afschaffen van verzorgingshuizen. De overheid gaat ervan uit dat ouderen het liefst zelfstandig thuis willen blijven, maar de werkelijkheid is genuanceerder, aldus deze huisarts.
De standaard is thuis wonen geworden en alléén als men het echt niet meer redt wordt een opname in een verpleeghuis mogelijk gemaakt. Daar wringt volgens Janson de schoen. “De drempel voor verpleeghuiszorg is zo hoog gesteld dat alleen erg zieke mensen nog toegang tot die zorg krijgen. Bij veel verpleeghuizen ligt de gemiddelde verblijfsduur al onder de 1 jaar. Het is een sterfhuis geworden.” Thuiszorg wordt steeds intensiever en zwaarder, voor zowel degene die moet worden verzorgd als degene die die zorg levert. Janson: “Ouderen dreigen tussen wal en schip te vallen: te goed voor het verpleeghuis en te slecht voor de thuiszorg. De vraag naar crisisbedden neemt daardoor toe. Een belangrijk signaal van de thuiszorg is ook dat de gemiddelde frequentie van zorg aan huis aan het toenemen is. Noodzakelijke thuiszorg wordt nu van deur tot deur in de wijk gerealiseerd. Verschillende thuiszorgorganisaties komen soms in hetzelfde flatgebouw, in dezelfde wijk of straat. Ook zien wij ernstige vereenzaming.” De oorspronkelijke overheidsmaatregel om verzorgingshuizen af te schaffen was bedoeld om de kosten van de dubbele vergrijzing te beheersen. “Berekeningen hebben laten zien dat de besparing met het afschaffen van verzorgingshuizen slechts een tiental miljoenen zal opleveren. De zorgkosten worden via het ziekenfonds, de Wet langdurige zorg (WLZ) en of een persoonsgebonden budget (PGB) gefinancierd. Het afschaffen van verzorgingshuizen levert alléén een besparing op woonkosten. De zorgkosten zullen blijven toenemen door de vergrijzingsgolf en de inefficiënte vorm van zorg zoals die nu georganiseerd is.” Daarnaast is er, zo constateert Janson, een schokkende tweedeling in de zorg. “Particuliere woonzorginitiatieven zijn alléén toegankelijk voor ouderen die zich een forse eigen bijdrage kunnen veroorloven en ook hierbij geldt dat men pas kan inhuizen als het met maximale thuiszorg niet meer gaat.”
Nieuwe Stijl
In Bergschenhoek biedt de nieuwe wijk Wilderszijde met 2.700 geplande woningen een uitgelezen kans om een woon-zorgvoorziening Nieuwe Stijl te realiseren. Janson: “Een levensbestendige woonzorg voorziening voor 65+ waarbij de een de ander kan bijstaan. Mogelijk in combinatie met jongeren die een helpende hand zouden kunnen bieden aan deze doelgroep. Een woonvoorziening met gelegenheid tot ontmoeten, een passende eetgelegenheid of voor het drinken van een kopje koffie of om een krantje te lezen. Een combinatie met misschien een kinderopvang en / of een kinderboerderij. In ieder geval een combinatie van adequate zorg wanneer dat nodig is en betrokkenheid bij sociaal maatschappelijke activiteiten om eenzaamheid te voorkomen.” Dit is volgens Janson hét moment om de politiek en betrokken partijen aan tafel te krijgen en te zorgen voor een structurele oplossing. “Nu er nieuwbouw plaatsvindt, moeten we breed overleg voeren met beleidsmakers, zorgverleners en projectontwikkelaars om ervoor te zorgen dat ouderen niet opnieuw worden vergeten. Helaas stuit ik in mijn gesprekken met de gemeente op een muur van onbegrip. Binnen een half uur stond ik weer buiten, zonder dat de verantwoordelijke wethouder bereid was om serieus naar deze noodzaak te kijken. Dit gebrek aan urgentiebesef is frustrerend en onbegrijpelijk. De gemeente Lansingerland heeft een convenant getekend met het zorgkantoor van DSW. Wat men hiermee precies wil bereiken, is onduidelijk. Het zorgkantoor inventariseert de zorgbehoefte, maar bewaakt tegelijkertijd de zorguitgaven uit de algemene middelen. Wonen hoeft niet uit algemene middelen gefinancierd te worden, en zorg aan huis zal blijven bestaan. Daarom denk ik dat er een goede woon-zorgvoorziening gecreëerd kan worden op basis van huur en deels koop, met zorg- en sociale voorzieningen in de nabijheid. Een goed opgezette woon-zorgvoorziening voor ouderen zal vele voordelen bieden.”
Huisarts Janson vindt het tijd voor actie. “De politiek moet wakker worden en erkennen dat de huidige aanpak van ouderenzorg faalt. De stelling “ouderen willen zo lang mogelijk thuis wonen” is in mijn ogen een drogreden.”
Adres
Huisartsenpraktijk Parkzoom
Tjeerd Kuipersstraat 1
2662 GM Bergschenhoek
010 – 529 03 15
info@huisartsenpraktijkparkzoom.nl